Dygtig planlægning sikrede Skanderborg Kommune en kompromisløs AV og IT løsning 2018-01-01T12:41:40+00:00

Project Description

Det er et af de dyreste rådhusbyggerier nogensinde og har samlet Skanderborg Kommunes administration på én adresse. Ved at tænke AV ind i projektet allerede fra planlægningsfasen sikrede Skanderborg Fælled, at der var lyd og billeder til de 650 medarbejdere fra dag ét

Med et budget på 300 millioner kroner er byggeprojektet omkring Skanderborg Fælled et af de dyreste rådhusbyggerier nogensinde i Danmark. Formålet med byggeriet var dels at samle administrationen i Skanderborg Kommune, som er gået fra at have en stribe adresser i kommunen til at have alle 650 medarbejdere i én bygning – og dels at gøre rådhuset til byens og kommunens naturlige samlingssted.

Afstanden fra borgerne til rådhuset kan være meget stor. Mange mennesker har aldrig været på rådhuset i deres kommune og ved ikke, hvad der foregår. Det har vi forsøgt at lave om på ved at gøre rådhuset til et naturligt samlingspunkt for både ung og gammel i Skanderborg Kommune, fremhæver fælledchef Knud Sørensen, der var projektchef for byggeriet.
Ud over administrationen huser Skanderborg Fælled også Sydøstjyllands Politi samt en multihal med plads til 2.000 siddende tilskuere og omkring 3.500 tilskuere til koncerter og events. Multihallen er også hjemmebane for det lokale ligahold, Skanderborg Håndbold. De mange koncerter og sportsfaciliteter giver således ekstra skub i besøgstallet i den 20.000 m2 store bygning.

Fordel at indtænke AV fra starten
Mange tusinde mennesker ind og ud af bygningerne hver dag stiller høje krav til kvaliteten – ikke mindst til AV-løsningen, der sørger for lyd og billeder i hele Skanderborg Fælled.
– Der bliver både afholdt byrådsmøder, kurser, konferencer, fester, VIP-arrangementer og mange andre arrangementer, der kræver en vis kvalitet. Så barren var lagt højt fra starten, siger Knud Sørensen og fortæller videre, at AV derfor var tænkt ind i byggeriet allerede fra starten af planlægningsfasen.

Netop den manøvre har været med til at sikre et godt samarbejde, lyder det fra Jens Thulstrup, direktør hos Informationsteknik, der har leveret AV-løsningen til projektet.

Normalt er der i sådan nogle projekter først leverandørvalg, når byggeriet er opført. Men for en gangs skyld var lyd og billeder med fra starten. Det giver en kæmpe fordel, fordi man så kan sørge for, at eksempelvis kabelkanaler er forberedt. AV er ikke bare at plotte et stik i en stikkontakt, som mange ellers tror, understreger Jens Thulstrup.

Skal kunne betjenes af alle
Ifølge Knud Sørensen stiller især størrelsen på byggeriet og de mange forskellige funktioner store krav til betjeningsvenligheden.

Vi kender alle til det med, at et møde bliver forsinket på grund af en præsentation eller et videoklip, der går i stå eller helt i sort på storskærmen. Lyd og billeder er således ikke bare ligegyldigt ekstraudstyr, når der som her er tale om løsninger, der skal håndteres af medarbejdere både i byrådssalen, foyeren og de enkelte mødelokaler. Med mange forskellige brugere hver eneste dag var det derfor vigtigt at finde en løsning, der kan betjenes af alle, der arbejder og kommer i bygningen, så vi undgår at skulle ansætte dyre teknikere, der skal servicere medarbejderne, hver gang der skal trykkes på nogle knapper.
Forventningerne var derfor, at det ikke var muligt at få en løsning, der både var teknologisk i top og samtidig så brugervenlig, at man ikke skulle være superbruger for at betjene den.

Men her kunne vi både blæse og have mel i munden. For vi er på ingen måde blevet nødt til at gå på kompromis med kvaliteten på grund af brugervenligheden, fortæller Knud Sørensen med et smil.

Skanderborg Fælled er planlagt til at give en årlig driftsbesparelse på 12 mio. kr. Fælleden er med sin miljøvenlige profil blevet kaldt det mest bæredygtige rådhus i Danmark, og det har blandt andet 950 m2 solceller på taget og temperaturregulerende vægplader

Fra http://www.altomteknik.dk/nyheder/2017/03/07/informationsteknik-vellyden-var-planlagt-fra-starten/